Naropa

Naropa is een Hartmeester en kunstenaar uit de Sacha traditie. Al op jeugdige leeftijd waren er spontaan verlichtings-ervaringen.
Deze openbaringen waren echter van tijdelijke aard en verdwenen weer naar de achtergrond.
Deze ervaringen zijn de drijfveren geweest die later een diepgaand onderzoek in gang zetten.

Nadat hij Osho had ontmoet, resoneerde zijn aanwezigheid en liefde diep in zijn hart.
De ontkenningen ten aanzien van de ware aard van het bestaan smolten geleidelijk weg.
Het ogenschijnlijke afgescheiden zelfbewustzijn loste zich eerst op in Zelfrealisatie.
Op 29 januari 2002 In Laxman Jhula (India) loste het zelf op in het AL. Dat werd ondergaan als een stervensproces.
Er kwam niemand terug op het toneel om ook maar iets te claimen of te verkondigen.
Sacha Baba bekrachtigde en bekroonde deze onomkeerbare transformatie.

In stilte en natuurlijkheid ging het dagelijkse leven door te midden van werk en opgroeiende kinderen.
De uitwerking van deze verschuiving op lichaam en geest ging haast onmerkbaar zijn gang.
De oude structuur had tijd nodig om gereset te worden en volledig in dienst te komen van Zelfloosheid.
Het verlichte bewustzijn diende te incarneren in de menselijkheid. Het Hart rijpte in stilte om van zich te doen spreken.

ShantiMayi moedigde Naropa aan om bijeenkomsten te gaan geven. Sinds 2008 geeft Naropa satsangs en retraites in binnen en buitenland.
Ook worden er regelmatig reizen georganiseerd.
Honderden mensen komen naar de bijeenkomsten en velen beleven en integreren hun natuurlijke staat.
Veel mensen schrikken zich ook te pletter van de effectiviteit.
Het gestolde leven komt onherroepelijk op zijn kop te staan wanneer de ware natuur- die nooit overeenstemt met je verwrongen visie- zich aandient.

Naropa verkondigt geen leer, dogma, lifestyle of cultus. Hij is niet in te delen bij een spirituele stroming. Hij is een kunstenaar die een is met het natuurlijke creative proces.
Op authentieke, directe en trefzekere wijze transformeren mensen die complete realisatie als prioriteit hebben.
Naropa is een expressie van de huidige tijd, van de Maitreya energie, van de nieuwe mens. Leven is tot kunst verheven.

Interviews

 

Naropa over Play and Beingness

Osho

Osho Vanaf 1985 heeft Naropa een diepe verbinding met Osho. Na het zien en beluisteren van een lezing besloot hij zijn leven toe te wijden aan meditatie en zelfonderzoek. Zoveel als mogelijk was verbleef hij in Poona, tot aan het overlijden van Osho. In 1993 verliet Naropa de ashram met het besef dat het zijn laatste bezoek was geweest Osho werd in die 9 jaren zo diep gedronken en geabsorbeerd. Meditatie had zo het natuurlijke getuige bewustzijn bloot gelegd. De integratie en verdieping hiervan vroeg om buiten een ashram te worden geleefd. Bovendien is een levende meester essentieel voor de complete transformatie en in Poona begonnen de eerste tekenen van een instituut, een kerk zich te ontwikkelen. Niemand heeft meer invloed op de ontwikkeling van Naropa gehad dan Osho.

Sacha traditie

Sacha BabaOndanks verlichtingservaringen was de totale vrijheid nog niet geopenbaard. Zonder op zoek te zijn kwam ShantiMayi van de Sacha traditie op zijn pad. Nu ook weer was één ontmoeting genoeg om intuïtief te beseffen dat deze verbinding het potentieel had om de laatste ontkenningen in het hart te doen oplossen. Na een paar jaar van toewijding losten de laatste schaduwen op. Sacha Baba (foto) heeft een cruciale rol gespeeld in de onomkeerbare transformatie van het bewustzijn. Meer hierover kun je lezen in het artikel “absorbing presence and love”. Op verzoek van ShantiMayi is Naropa bijeenkomsten gaan geven. Onvoorwaardelijke liefde is de drijfveer achter de meesters van de Sacha traditie. Van oorsprong is zij Hindoeïstisch, maar ver voorbij de oevers van religie. Kenmerkend voor deze shaktipat traditie is de verscheidenheid in expressie van haar meesters. Gemeenschappelijk is de missie om de Parivartan, de verschuiving van het bewustzijn, te laten plaatsvinden.